Legropogósabb indiai csemege, ami zöld csatníval az igazi

Minden évszaknak megvan a maga varázsa, és nincs ez másképp Indiában sem. A ködös téli reggelek, amikor egy aprócska teázóban a fűszeres tejes teánkra várunk, ugyanolyan kedvesek, mint azok a forró nyári napok, amikor az érett mangótól illatoznak a benáreszi utcák.

És aztán ott van az esős, monszun időszak. Ilyenkor mi is naphosszat a szürkés eget kémleljük, és a gyorsan tornyosuló, vastag felhőket figyeljük. Fog esni? Mit gondolsz? Kérdezgetjük egymástól többször is. Van, amikor pár csepp esővel megússzuk, és van, amikor bizony leszakad az ég, és a pillanat tört része alatt kell menedéket találnunk. Mintha dézsából öntenék, úgy zuhog az eső, így egy-két óra erejéig valamennyien kénytelenek vagyunk pihenőt tartani. Az idő megáll, a világ megnyugszik. Mi pedig állunk egymás mellett, ismerősök és ismeretlenek. Néha lazán csevegünk, néha pedig csak csendesen figyeljük a víztócsa tetején táncoló buborékokat. Nincs értelme bárhová is sietni.

Indiában a monszun nemcsak az esőzések, hanem egyben a családi idill, a nagy beszélgetések ideje is, és az olyan ráérős teázásoké, amihez isteni ropogtatnivalók, szamószák, bredpakorik, csukandarok és ízletes zöldséges pakorik dukálnak. Bár a kínálat valóban bőséges, nálunk a finomságok közül egyértelműen a piádzs pakori a csemegék királya. Egyszerű, ropogós hagymás csemege, ami csak úgy eteti magát.

Sőt, ez a ropogós hagyma pakori óriási népszerűségnek örvend nálunk otthon is. Olyannyira, hogy még nyugdíjas barátaink is – akiket inkább a kolbászok, szalonnák, pástétomok és pogácsák világa szólít meg – még azok is pillanatok alatt felfalják. Úgymond, nincs az a mennyiség, ami egy-egy csütörtöki találkozó alkalmából ne fogyna el. Próbáljátok ki ti is bátran! Ha szeretitek a hagymát, akkor ez a csemege biztosan a ti kedvencetek is lesz.

PIÁDZS PAKORI – indiai hagymaropogós

Hozzávalók:

  • 3 nagy fej vöröshagyma (kb. 200 g)
  • kb. 4-5 evőkanálnyi csicseriborsóliszt
  • 1-2 darab apróra vágott friss zöldcsili
  • kb. 2 cm hosszú gyömbér
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott teáskanálnyi só
  • 1 teáskanálnyi ánizsmag
  • apróra vágott korianderzöld ízlés szerint
  • kb. 1 dl víz
  • max. 1 liter olaj a sütéshez

A feltüntetett mennyiség kb. 4 személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • A hagymákat kettévágjuk és vékonyra (2-3 mm) felkarikázzuk. Majd a hagymát kézzel óvatosan szálaira szedjük, miközben beledörzsöljük a sót. Hagyjuk állni 10-15 percet.
  • Közben a zöldcsilit, a fokhagymát és a gyömbért nagyon apróra vágjuk.
  • A sózott hagymakarikákhoz hozzáadjuk az ánizsmagot és az apróra vágott fűszereket (zöldcsilit, gyömbért, korianderzöldet és fokhagymát) és óvatosan átkeverjük. Ezután a keveréket megszórjuk csicseriborsóliszttel, és kézzel újból átkeverjük. Amennyiben a keverék száraznak tűnne, akkor adhatunk hozzá nagyon kevés vizet, de csak annyit, hogy a lisztkeverék a hagymaszeleteket összefogja.
  • Wokban vagy egy mélyebb edényben felforrósítsuk az olajat.
  • A keverékből, ahogy Indiában szokás, három ujjunkat (hüvelyk-, mutató- és középsőujjunkat) használva csipetnyi darabokat veszünk ki, óvatosan a forró olajba csúsztatjuk és aranybarnára sütjük. A kész hagymaropogósokat szűrőre tesszük, így a felesleges olaj lecsepeg róluk. A páratlan élményt friss hari csatníval (zöld szósszal) még tovább fokozhatjuk. Jó étvágyat ! Kellemes beszélgetést!

HARI CSATNÍ – indiai zöld mártogatós

  • egy csokor friss korianderzöld
  • 1/2 csokor friss mentalevél
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 cm hosszú gyömbér
  • 1 kisebb friss zöldcsili
  • 1 csipetnyi cukor
  • só ízlés szerint
  • pár csepp frissen facsart lime lé
  • 2-3 evőkanál víz

A hozzávalókat botmixer segítségével néhány perc alatt pürésítjük. Ha a sima szósz sűrűnek tűnne, akkor adhatunk hozzá még egy kevés vizet. A végeredmény egy szemet gyönyörködtető, illatos és üde koriander alapú szósz, ami az indiai szendvicsek, szamószák, ropogósok, vagy akár a frissen pirított földimogyoró kiváló kísérője.

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: