Gomba indiai módon, keverve pirítva. 20 perc alatt.
Bár a keverve pirítás technikája (angolul stir-fry) leginkább Kína és Dél-Kelet Ázsia gasztronómiájára jellemző, mára már méltó helyet talált magának az igencsak sajátos indiai vegetáriánius konyhában is. Nem is csoda, hogy az indusok is előszeretettel keverve pirítanak, hiszen az ilyen módon készített étel viszonylag zsírszegény, pillanatok alatt megvan, csábító színekben pompázik, a vékonyra szeletelt zöldségek frissek és roppanósok maradnak, a felhasznált pár fűszer pedig az egekig repíti még a legegyszerűbb alapanyagokat is.
A lehetőségek határa ezen a téren is maga a csillagos ég, mert az ilyen indiai módon pirított ételekhez sokfajta zöldséget használhatunk: sárgarépát, karfiolt, ceruzababot, cukkinit, zöldborsót vagy akár még a szintén nagyon egészséges, de nem éppen kirívó ízű, viszont Indiában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fehér kalapú sampinyongombát is. Hozzá egy kis hagyma, fokhagyma, vékonyra szeletelt színes kaliforniai paprika, amit a végén egy jókora adag frissen tört feketeborssal és édesköménymaggal bolondítunk meg. Ugye milyen egyszerű? Elég néhány pillanat, és életre kelnek a mesés ízek, máris kész az indiai gombás finomság. Próbáljátok ki ti is bátran a gombát így, keverve pirítva. Az egész család imádni fogja, mert nagyon finom.

Hozzávalók:
- 250 g sampinyongomba (vékonyra szeletelve)
- 1 db kisebb zöld színű kaliforniai paprika (vékonyra szeletelve)
- 1 db kisebb piros színű kaliforniai paprika (vékonyra szeletelve)
- 1 közepes méretű vöröshagyma (vékonyra szeletelve)
- 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 1 közepes méretű, kemény húsú paradicsom (apró kockákra vágva)
- 1 teáskanálnyi római kömény
- 1 kávéskanálnyi őrölt kurkuma
- 1 teáskanálnyi frissen őrölt feketebors
- 1 kávéskanálnyi frissen tört édesköménymag
- 3-4 evőkanálnyi olaj
- só ízlés szerint
A feltüntetett mennyiség 2 felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:
- Készítsük elő az összes alapanyagot, szeleteljük vékonyra (2-3 mm) a zöldségeket, mivel a főzés során erre nem lesz idő.
- Egy wokszerű edényben az olajat forrósítsuk fel, és a római köményt kevergetve pirítsuk meg. Majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és pirítsuk addig, amíg a fokhagyma erőteljes illata elillan.
- Adjuk hozzá az apró kockákra vágott paradicsomot, azonnal sózzuk meg, így a forró olaj nem fog mindenfelé fröcsögni. Majd hintsük meg kurkumával, és kevergetve pirítsuk addig, amíg a paradicsomos fűszeralap pürészerű nem lesz, és az olaj ki nem válik.
- A paradicsomos alaphoz adjuk a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd a vékonyra szeletelt paprikákat, és az egészet folyamatosan keverve pirítsuk. Kb. 2-3 perc elteltével a még roppanós zöldségekhez adjuk a szintén vékonyra szeletelt gombát. Óvatosan keverjük át, hogy a fűszeralap a gombát is mindenhol átjárja. Mihelyt a gomba megpuhult, gazdagon fűszerezzük a frissen tört feketebors és édesköménymag keverékével.
- Egyszerű főtt rizzsel, forró indiai rotival vagy akár pirítóssal is kínálhatjuk, de tölthetünk vele szendvicseket vagy a hivatalnokok kedvencét, a kathi rollt is. Jó étvágyat!!!
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok főétel gomba indo-kínai recept snack