Indiai grillparti, ahol a boti kebab az est fénypontja.

Ha hiszitek, ha nem, India nemcsak a vegetáriánusok földi paradicsoma, hanem a húsimádóké is. Úgy bizony, hiszen a mesésen gazdag mogul múltnak köszönhetően az indiai konyha manapság is pompásabbnál pompásabb húsételekkel örvendezteti meg a téma rajongóit.

Az igazán különleges fogásokat Észak-India konyhája kínálja, ahol elég csak a muszlim negyedekbe ellátogatni, és a nyüzsgő bazárokban a szűk sikátorok között a mesés Kelet ízeit kedvünkre kóstolgathatjuk. Igen, a muzulmán kifőzdékbe, hiszen a húsételek elkészítésének, ami Indiában főleg bárány- és kecskehúst jelent, a muszlimok az igazi mesterei. Évszázados receptjeik, bevált módszereik, fantasztikus fűszerpácaik biztosítják, hogy a húsokból valódi kulináris élmény legyen, olyan ízekben gazdag omlós étkek, amik szinte elolvadnak a szánkban.

A finomságoknak pedig se szeri, se száma: sűrű laktató egytálételeket és rafinált ízvilágú krémes ragukat ugyanúgy kínálnak, mint a faszén illatával megbolondított, forró grillen sercegő sülteket. Mennyei tikkák, shami kebabok, shish kebabok, boti kebabok! Csirke-, bárány- kecske vagy akár marhahús. Darálva, vékony szeletekre vagy gusztusos kockákra vágva. Nyársra húzva és faszénen grillezve, olajban ropogósra sütve vagy éppen serpenyőben finomra pirítva. Bár mindegyik egyedi a maga nemében, de legkülönlegesebb közöttük talán a boti kebab. Hogy miért? Elmondom szívesen.

A boti kebab egy észak-indiai finomság, a mogulok korát idéző, kizárólag bárányhúsból készített kebab, amit a nagy ínyencek hírében álló észak-indiai, ma Uttar Pradesh állambeli Lucknow (lakanau) város navábjai – muszlim maharadzsák – is előszeretettel fogyasztottak. Igazi regionális kebab-különlegesség, ízletes előétel, amit vékony, de annál nagyobb méretű lepénykenyérrel, romali rotival kínálnak.

Mitől olyan fantasztikus ez a kebab? A hagyományos recept szerint a boti kebabhoz szánt húst először nyers, éretlen papajában pácolják. Ez a trópusi gyümölcs teszi olyan ellenállhatatlanul omlóssá. Majd joghurtos fűszeres pácban tovább érlelik, serpenyőben puhára párolják, végül pedig a fűszeres húskockákat nyársra húzva faszénen meggrillezik vagy olajban kisütik. Érdemes megkóstolni! Ha szerettek főzőcskézni, ezt az indiai finomságot otthon is elkészíthetitek. A siker garantált. A boti kebab pedig mentás-joghurtos mártogatóssal, hagymakarikákkal, paradicsommal, citrommal és friss rotival kínálva nálatok is a grillpartik fénypontja lehet.

Hozzávalók:

  • kb. 200 g kisebb kockákra vágott sovány hús
  • 1 darab nyers papaja
  •  150 g sűrű joghurt
  • kb. 2-3 cm gyömbér (apróra vágva)
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanálnyi őrölt kurkuma
  • 1 teáskanálnyi őrölt koriandermag
  • 1/2 teáskanálnyi őrölt római kömény
  • 1 evőkanálnyi apróra vágott friss korianderlevél
  • 1 egész citrom frissen facsart leve
  • 2 evőkanálnyi olaj
  • só ízlés szerint

A feltüntetett mennyiség 2 jó étvágyú felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • A papaját hámozzuk meg, szabadítsuk meg a magjaitól, és apró lyukú reszelőn reszeljük le vagy pürésítsük. A kockára vágott húsokat helyezzük a papajapürébe. Kézzel óvatosan, de alaposan keverjük át, majd tegyük egy élelmiszertároló dobozba, fedjük le és 3-4 órát (vagy akár 1 éjszakán át) hagyjuk pihenni a hűtőben.
  • A páchoz öntsük a krémes joghurtot egy tálba. Keverjük el benne a fűszereket (pirospaprika, kurkuma, koriandermag, római kömény) valamint az apróra vágott gyömbért és a zúzott fokhagymát. Sózzuk. Citromlével, olajjal keverjük simává, majd a fűszeres joghurtot öntsük a papajás húsra. Hagyjuk pihenni 1-2 órát, vagy akár egész éjszaka a hűtőben.
  • A pácolt húskockákat 3-féle képpen készíthetjük el.
    • Egy vastag aljú edényben forrósítsuk fel az olajat. Adjuk hozzá a fűszeres húsokat és lefedve lassú tűzön főzzük 15-20 percig. Ezután óvatosan kevergetve pirítsuk zsírjára az ételt.
    • Ha grillezni szeretnénk, akkor húzzuk a húskockákat nyársra és faszénen grillezzük készre.
    • Aki pedig az olajban sütést részesíti előnyben, az a fűszeres húskockákat főzés nélkül azonnal olajban is kisütheti.
  • A boti kebab elkészült, indulhat a grillparti! Mentás joghurtos mártogatóssal, citrommal meglocsolva, friss paradicsommal és hagymakarikákkal valamint forró indiai rotival, nánnal kínáljuk. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: