Akkor főzzünk kímát!

Nem is olyan régen, egy számomra komoly kihívással kellett szembenéznem. Bárányhúsból kellett valami finomat készítenem. Kihívás volt ez a javából, ugyanis én magam nem vagyok egy nagy húsevő, a bárányhússal pedig úgymond távolságtartó a viszonyom.

Szóval húztam, halasztottam egy ideig a dolgot, de MacW addig nógatott, hogy a végén valahogy meggyőztem magam, ötletek után kutatva pedig elkezdtem keresgélni a receptek között. Csakis indiai receptek jöhettek számításba, hiszen Indiában a húsokat, főleg bárány- és kecskehúst ugyanolyan jól tudják készíteni, mint az ízekben, színekben tobzódó zöldségeket. Mivel húsokból nem igazán lehet csupán kétszemélyes adagot készíteni, így mindenképpen olyan ételben gondolkodtam, ami többféleképpen kínálható. Így jutott az eszembe az Indiában igencsak közkedvelt kíma.

A kíma (keema) valójában nem más, mint egy vagdalt húsból készített étel, amit Pakisztántól Bangladesig a hajdani egész Észak-Indiában kedvelnek. A mogul India korában a kíma inkább különleges alkalmakból, esküvőkor vagy előkelő vendég látogatásakor került az asztalra, de mára már ez megváltozott. Manapság nemcsak a muszlim lakosság kedvelt családi étele, hanem a nagyvárosi ínyenceké is. Ízletes alapétel, amit a bárányhúson túl csirke- vagy akár marhahúsos változatban is kínálnak.

A kíma, mint számos egyéb indiai étel, ahány ház, annyi szokás alapon megszámlálhatatlan változatban létezik. Van, aki zöldségekben gazdagon és van, aki inkább kevésbé fűszeresen szereti. Az étel alapja minden esetben a nagyon finomra vágott, vagy darált sovány hús, amit illatos keleti fűszerekkel ízesítenek, és általában zöldborsóval és répával dúsítanak. Egy kis pirítás, keverés, főzés és már kész is ez az egyszerű, de annál pompásabb étel. Fogyaszthatjuk főételként rizzsel vagy friss lepénykenyérrel, szamószába töltve pedig fűszeres előételként. Tölthetjük kathi rollba vagy akár még indiai zsemlyével, pavval is falatozhatjuk úgy, ahogyan azt Bombayben szeretik. Próbáljátok ki bátran, egyszerű étel, de nagyon finom.

Hozzávalók:

  • kb. 200 g finomra vágott vagy darált sovány hús
  • 1 közepes méretű vöröshagyma (vékonyra szeletelve)
  • 1 közepes méretű, kemény húsú paradicsom (apró kockákra vágva)
  • 4 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • kb. 2-3 cm gyömbér (apróra vágva)
  • 1-2 fahéjlevél (indiai babérlevél)
  • 3 darab zöld kardamom
  • kb. 2-3 cm hosszú fahéjrúd
  • 1 teáskanálnyi őrölt kurkuma
  • 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanálnyi őrölt koriandermag
  • 1/2 teáskanálnyi őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanálnyi garam mászala
  • 1 evőkanálnyi apróra vágott friss korianderlevél
  • 1-2 evőkanálnyi olaj
  • 100 g zöldborsó
  • 1 közepes méretű  sárgarépa (apróra kockákra vágva)
  • só ízlés szerint
  • friss mentalevél a díszítéshez

A feltüntetett mennyiség 4 felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • Az olajat forrósítsuk fel, és a fahéjlevelet, kardamomot és fahéjat pirítsuk meg. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt vöröshagymát, kevergetve pirítsuk, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsuk mindaddig, amíg az erőteljes illat el nem illan. Majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, sózzuk, és az egészet lefedve dinszteljük 5 percig.
  • Ezután a paradicsomos alaphoz adjuk hozzá a vagdalt húst, és pirítsuk kifehéredésig.
  • A paradicsomos húsos alapra szórjuk a fűszereket (kurkumát, őrölt koriandermagot, római köményt, pirospaprikát és garam mászalát). Óvatosan keverjük át, és pirítsuk 8-10 percig.
  • Adjuk a fűszeres húsos alaphoz a zöldborsót és az apró kockákra vágott sárgarépát, óvatosan keverjük át, és engedjük fel kb. 1 dl vízzel. Lefedve főzzük kb. 10 percet. Ha az étel túl szaftosnak tűnne, akkor fedő nélkül főzzük még pár percet, hogy a felesleges lé elpárologjon. Végül a kímát hintsük meg friss korianderzölddel, és keverjük át. Az étel akkor jó, ha a hús megfőtt, de a zöldségek még roppanósak, a fűszeres szósz pedig mindenhol bevonja az ételt anélkül, hogy az úszna benne.
  • A kíma elkészült! Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott friss korianderzölddel, és díszítsük friss mentalevéllel. Forró indiai rotival, nánnal vagy rizzsel kínáljuk. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: