Fűszeres banánkenyér. Ha villámgyors finomságra vágyunk.

A kela, ahogy hindiül a banánt hívják, a világ egyik legismertebb déligyümölcse. Tápláló, finom és olcsó éhségűző, ami Indiában egész évben, úton-útfélen, minden piacon kapható. Nem csoda, hiszen ez a trópusi finomság a mangó és a papája mellett az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs Indiában. A különböző méretű, vastagságú, ízű csaknem 300 fajtából Indiában 15-20 fajtát termesztenek, közöttük látványos és rendkívül tápláló kamalapuri piros banánt is.

A banán magas tápértékű, kalóriadús és tápláló étek. Jelentős magnézium– és káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre, emellett védi csontjainkat, és jótékonyan hat gyomrunkra is. Könnyen emészthető, normalizálja a vércukorszintünket, nyugtat és energiát ad.

A banán, illetve a banánfa, ami valójában fatermetű cserje, az indiai vallási életben is fontos szerepet tölt be. A hinduk számára a banán a megtartó és védelmező istent, Visnut jelképezi. Úgy hiszik, hogy a kert megfelelő részébe ültetett banánfa jó egészséget és lelki békét hoz a ház lakóira. Érett gyümölcsét pedig a vallási szertartások során az egészséges, gazdag és sikeres élet reményében Visnunak és a jólét istennőjének, Lakshmínak ajánlják fel.

A magas keményítőtartalmú főzőbanánt a burgonyához hasonlóan sütik, főzik. Az édes és illatos csemegebanánokat túlnyomórészt önmagukban vagy ízletes desszertként fogyasztják: palacsintatésztában sütve, ízletes joghurtitalban pürésítve (banán lasszi) vagy akár banánkenyérnek nevezett nyugatias teasüteményként (banana cake).

Amikor villámgyors finomságra vágyom, akkor a pár hozzávalóból álló banánkenyér nekem is tökéletes választás. Csak keverem-kavarom, megsütöm és már ehetem is. Szaftos, fűszeres, illatos. Tökéletes éhségűző falat tízóraira, uzsonnára ❤

Hozzávalók:

  • 250 g simaliszt
  • 150 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 2 tojás
  • 150 g sűrű joghurt
  • 1 dl tej
  • 3 érett banán
  • 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanálnyi sütőpor
  • 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só

Elkészítés:

  • Az érett banánokat villával zúzzuk pépesre.
  • A porcukrot a vajjal keverjük krémesre. Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat: a tojást, joghurtot, tejet. Alaposan keverjük el, és fokozatosan adjuk hozzá a száraz alapanyagokat: liszt, sütőpor, szódabikarbóna, csipetnyi só és a fűszerek (fahéj és szerecsendió) keverékét. Végül a péppé zúzott banánokat.
  • A tepsit (30 cm x 20 cm) béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a banános tésztát. 180 °C fokon, tűpróbáig kb. 20-25 percig süssük.
  • A tésztát hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral, locsolhatjuk olvasztott csokoládéval. Langyosan a legfinomabb. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: