Mászala dabba. Avagy az indiai fűszerpolc.

Az elmúlt húsz év alatt nem csak Indiában, de nálunk is jócskán megváltozott a világ. Ma már szinte természetesnek vesszük, hogy amikor csak megkívánjuk, az indiai konyha legismertebb finomságaival kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat. Ha úgy tartja kedvünk, elmehetünk egy indiai étterembe, vagy a főzés szerelmeseiként akár otthon is elkészíthetjük kedvenc indiai fogásunkat. Könnyű a dolgunk. Az alapanyagok többsége, így az egzotikus fűszerek is bármikor egyszerűen beszerezhetők.

De húsz évvel ezelőtt egészen más volt a helyzet. Bár városunkban már abban az időben is volt arab fűszerbolt, mégis, amikor eljutottunk Indiába, csak akkor babonázott meg bennünket ez az illatos-fűszeres keleti világ. Az indiai konyha pedig olyannyira elvarázsolt, hogy szentül hittük, ezután otthon is indiai ételeken fogunk élni. Természetesen ez nem így történt, és az otthoni főzések is még jónéhány évet várattak magukra. Egyrészt időnk sem volt rá, másrészt a receptekben felsorolt sokféle fűszer véget nem érő listája eléggé elrémisztett bennünket.

A nagy változás akkor állt be, amikor szorosabbá vált kapcsolatunk indiai barátainkkal. Napokat töltöttünk együtt a konyhában, közösen készítettük az ebédet, a vacsorát. Az együtt töltött idő, a főzés meghitt élménye mellett megtanultam az indiai ízeket, megfigyeltem a legapróbb részleteket, hozzá pedig jópár családi recepttel gazdagodtam.

Tulajdonképpen ekkor tudatosítottam, hogy az indiai étel sokkal több, mint sokféle fűszer alkalmi találkozása. Minden étel remekmű a maga nemében, melybe készítője szívét-lelkét beleadja. Ráadásul azt is megtudtam, hogy sokunkkal ellentétben az ételek ízét és színét adó fűszerekből az indiai háziasszonyok nem tárolnak ezerfélét, sem egy egész szekrényt elfoglaló mennyiséget. Napi szinten alig néhányat használnak, és ezeket is fűszerpolc helyett csinos mászala dabbában tartják. Egy 5-7 kisebb tálacskát tartalmazó, cirka 20 cm átmérőjű fedeles fémtálban, egy praktikus edénykében. Így minden fűszer egy helyen van és még véletlenül sem történhet meg, hogy a főzés során valamelyiket kifelejtik az ételből.

Fotó: amazon.co.uk és satman.de

Hogyan állunk mi a fűszerekkel? Bevallom, nem mindennap készítek indiai ételt és a fűszereket sem mászala dabbában tartom. Nálunk a fűszerek dabba helyett jól záródó üvegcsékben, száraz és sötét helyen – a konyhaszekrényben laknak, így őrzik meg illatukat, ízüket, színük erejét. Amikor pedig főzésre kerül a sor, csak felsorakoztatom őket a konyhapulton, azt a pár üvegnyi fűszert, amit a benáreszi barátaink is naponta használnak:)

Ezek az észak-indiai alapfűszerek a ti konyhátokból sem hiányozhatnak:

  • Kurkuma (haldi) – őrölt
  • Római kömény (dzsíra) – egész
  • Koriandermag (dhanija) – őrölt
  • Pirospaprika (lál mircs) – őrölt
  • Garam mászala – őrölt fűszerkeverék, amit magunk is elkészíthetünk
  • Kardamom (elaicsi) – egész
  • Szegfűszeg (laung) – egész

Csak ennyit? Igen 🙂 Higyjétek el, hobbiszakácsként tényleg nincs szükség ezerféle, ismeretlen és nehezen beszerezhető drága fűszerre. Bár Indiában a leggyakrabban használt alapfűszerek csoportja – régiótól, vallási hovatartozástól, családi hagyományoktól és egyéni ízléstől függően – rendkívül változatos képet mutat, mégis biztosak lehettek abban, hogy ez a pár fűszer megfelelő alap ahhoz, hogy a legtöbb észak-indiai ételt otthon is el tudjátok készíteni. Ha ezek megvannak, akkor már csak egy jó receptet kell találni, beszerezni az alapanyagokat, zöldfűszereket és kezdődhet is az észak-indiai konyhai kaland.

Kellemes időtöltést, jó főzőcskézést!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: