Illatos répapuding – gajar halwa – recept

Amikor az időjárás egyre hűvösebbre fordul és az  őszi napsütéses napokat is ködös reggelek indítják, akkor egyre inkább vágyunk valami finomságra. Jólesik ilyenkor valami illatos, gyorsan elkészíthető édesség, ami ráadásul még egészséges is. Például a gajar halwa, egy csábító színekben pompázó keleti desszert, amit a frissen pirított finom mandula és kesu, a lágy királymazsola és az illatos kardamom tesz különleges csemegévé 🙂

A gajar halwa (gádzsar halva) és  ahogy a neve is utal rá, egy répából készült édes, illatos, tejes desszert. Ez a  répapudingnak is nevezhető nyalánkság egyben India kedvelt édessége, pontosabban Észak-India melengető téli csemegéje. Télen, amikor a piacokon hegyekben áll az ízletes pirosszínű répa, minden indiai otthonban készül ilyen finomság. Laktató és egészséges desszert, ami pillanatok alatt elkészül és pillanatok alatt el is fogy 😀  Bár a helyi édességboltok is kínálják ezt a hagyományos téli édességet, de hát valljuk be, a frissen és szeretettel készített házi répapudingnak nincs párja. Az alábbi recept szerint most ti is elkészíthetitek. Nem fogtok csalódni 🙂

Hozzávalók:

  • 200 g reszelt sárgarépa
  • 1 evőkanál vaj
  • 1, 5 dl zsíros tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 kisebb rúd fahéj
  • 1 maréknyi kesu
  • 1 maréknyi mandula
  • 1 maréknyi királymazsola
  • 4 szem zöld kardamom frissen őrölt magja
  • leheletnyi őrölt szerencsendió
  • díszítéshez néhány szem pisztácia

A feltüntetett mennyiség 2 személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • Olvasszuk fel a vajat és néhány másodpercig pirítsuk meg benne a fahéjat. A fahéjat vegyük ki. Majd a fahéj illatú vajhoz adjuk a kesut és a mandulát. Pirítsuk 1-2 percig, amíg színt kapnak. Néhány mandulát, kesut tegyünk félre a díszítéshez.
  • A pirított magokhoz adjuk a reszelt sárgarépát, kristálycukrot és a királymazsolát. Keverjük meg és hagyjuk egy picit párolódni. Adjuk hozzá a tejet és forraljuk fel. Majd mérsékelt lángon, időszakos kevergetés mellett főzzük 20-25 percig. A puding akkor jó, amikor a répaszálak még jól láthatók, de már megfőttek.
  • Kevergetve illatosítsuk frissen tört kardamommal és hintsük meg leheletnyi frissen reszelt szerencsendióval
  • A kész répapudingot tálaljuk csinos tálkákba és díszítsük a korábban vajban megpirított kesuval, mandulával illetve pisztáciával. Langyosan fogyasszuk. Jó étvágyat!!! 🙂 🙂 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: