Indiai grízpuding – sooji ki halwa- recept

A sooji (szúdzsi), az indiai grízpuding, nálunk mindig a ráérős vasárnap délutánokat jelenti. Azokat a délutánokat, amikor van elég idő barátaink, ismerőseink meglátogatására, és amikor a lányok a frissen főzött tea mellé még valami sós vagy édes különlegességel is meglepnek bennünket. Van, amikor frissen sült szamószával, van, amikor kardamomos fánkkal és van, amikor egyszerű, de annál finomabb grízpudinggal, azaz soojival kápráztatnak el bennünket. Ha szeretett indiai családunknál éppen a grízpudingra esik a választás, akkor azt mindig Priti, az egyik nagylány készíti. Priti mára már mestere ennek az édességnek. Persze nem volt ez így mindig, sőt, a kezdet számunkra is emlékezetes maradt 🙂

Azon a bizonyos napon kellemes tavaszi vasárnap délután volt. Beléptünk a házba és jó szokásunkhoz híven a konyhába, az apró és nem túl világos földszinti helyiségbe lestünk be. Az akkor tizenhárom éves Priti meglepetésünkre nem egyedül, hanem a konyhatitkok világában nem igazán jártas nagynénjével együtt ült a főző előtt, és szemmel láthatóan valami különlegesség elkészítésén dolgoztak. Zavarni nem akartunk, ígyhát csak odaköszöntünk és már indultunk is felfele a többiekhez. Priti pedig tekintetét felemelve, széles mosollyal, kicsit szégyenlősen, mintha éppen rajtakaptuk volna valami csínytevésen, csak annyit mondott: “sooji”, és kavargatta tovább serényen a wokszerű edény krémszínű tartalmát 🙂

Mivel a sooji készítéséhez csupán 15-20 perc szükséges, így alig negyedóra múlva már mi is megkóstolhattuk Priti élete első grízpudingját. A sooji egy olyan édesség, ami csak úgy eteti magát. Most azonban az első falat után kérdőn néztünk egymásra és bátortalanul nyeltük a furcsa masszát. Nem úgy a szókimondó kisebbek, akik köntörfalazás nélkül, egy határozott pfujjal és egy csalódott nahííí gud (nem jó) kiáltással azonnal félretolták a fémtálacskát és tüntetőleg kivonultak a szobából. Meena, a család szíve, aki tudja, hogy a soojival még a játékkal állandóan elfoglalt kis gézengúzok is lecsalogathatók a tetőteraszról,  rögtön tisztában volt azzal, hogy itt bizony valami nagyon nagy galiba történt. A minőségellenőrök szigorával azonnal belekóstolt a grízpudingba. Amint megérezte a puding ízét, rémülten kiáltott le a konyhába: a cukrot kihagytátok, nem lehet megenni! Persze lett rögtön nagy riadalom. Priti, igazi érzékeny tinilányként, hangosan zokogni kezdett, csak úgy itatta az egereket. Ekkora szégyent, kihagyni a cukrot a grízpudingból – hüppögte megsemmisülten. Míg a többiek jókat vidultak, vidáman énekelve “csinííí nahííí hééé, csinííí nahííí hééé” (nincs benne cukor, nincs benne cukor) élcelődtek a helyzeten, addig mi minden trükköt bevetve próbáltuk megvigasztalni Pritit. Semmi gond, semmi gond, így is finom volt – szajkóztuk meggyőzően – legalább nem hízunk el 🙂

Szerencsére a kellemetlen dolgok sem tartanak örökké, a kedélyek is lassan lenyugodtak, a következő grízpuding is csakhamar elkészült, és a házban velünk együtt akkor mindenki megtanulta, hogy a sooji cukor nélkül mit sem ér, mert az igazi indiai sooji a cukortól csábítóan édes, a kardamomtól kellemesen illatos a vajtól pedig simogatóan krémes  🙂 🙂 🙂

Hozzávalók:

  • 100 g búzadara / gríz
  • 1 evőkanál csicseriborsó liszt
  • 100 g vaj + 1 szelet hideg vaj
  • 4 szem zöld kardamom frissen őrölt magja
  • kb. 2,5 dl víz
  • 125 g kristálycukor
  • néhány szem frissen tört mandula

A feltüntetett mennyiség 2 személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • Alacsony lángon olvasszuk fel a vajat, és adjuk hozzá a grízt és a csicseriborsó lisztet. Lassú, állandó kevergetés mellett pirítsuk addig, amíg illatozni nem kezd. Vegyük le a tűzről. Figyeljük éberen, mert ha megég, használhatatlanná válik.
  • A pirított grízhez adjuk először a kristálycukrot, keverjük el, majd a vizet. A vizet a pirított cukros grízhez nagyon óvatosan öntsük. Ne ijedjünk meg, hogy sisteregni, gőzölni kezd. Adjuk hozzá a zöld kardamom frissen őrölt magját. Amikor ez mind megvan, tegyük vissza a tűzre.
  • Alacsony lángon folyamatos keverés mellett főzzük tovább addig, amíg a grízpuding el nem válik az edény falától.
  • Vegyük le a tűzről és még forrón keverjünk bele egy szelet hideg vajat.
  • A kész grízpudingot tálaljuk csinos tálkákba és díszítsük frissen tört mandulával. Langyosan az igazi. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: