Mindennapi indiai kenyerünk, a chapati

Amikor az észak-indiai falvakból zarándokútra indulnak a helyiek, akkor csak egy kis batyut visznek magukkal. Ebben a kis csomagban benne van minden, amire az út során szükségük lehet. A váltásnyi ruha és a takaró mellett ott van a főzőedényke, egy palack víz, némi fűszer és zöldség, és természetesen legalább egy kilónyi liszt is. Így az utazás során semmilyen meglepetés nem érheti őket. Sem a hideg, sem a meleg nem okozhat gondot. Sem az éhség, sem a szomjúság. Amikor megéheznek, letelepednek egy nyugodtabb helyen, az otthonról hozott szárított tehénlepényből vagy néhány helyben gyűjtött gallyacskából tüzet raknak és nekifognak ételt készíteni. Alig telik el néhány perc és a tábori tűzhelyen már rotyog az egyszerű zöldséges egytálétel. Az evőeszköznek és köretnek kiválóan megfelelő laposkenyér is pillanatok alatt elkészül. Csak úgy a tűz körül guggolva, a liszt és víz keverékéből készült tésztát meggyúrják, majd két kézzel lapítják, alakítják és a parázson ízletesen hólyagosra sütik.

Egyszerű, finom és mindig friss. Ilyen az indiai laposkenyér, a chapati (csapáti). Természetesen a chapatin túl is van élet, hiszen a kenyérkínálat Indiában ennél sokkal gazdagabb. Készülhet attának nevezett teljes kiőrlésű búzalisztből, kölesből, rizsből. Lehet töltött vagy töltelék nélküli, fűszeres vagy sima, ghível vagy olajjal gazdagított. Lehet kovászos vagy kovásztalan, pirított vagy olajban sült, leheletvékony vagy egészen vastag. Roti, naan, paratha, dosa, romali roti, phulka – a kenyérváltozatok valamint a megnevezéseik is családonként-régiónként változnak, valójában ezen indiai finomság sokszínűségének csak a fantázia szab határt.

Bevallom, ha Indiában vagyok, nem tudok kihagyni egyetlen alkalmat sem – akár az utcán, akár indiai ismerőseink otthonában –, hogy újból és újból meg ne figyeljem a chapati készítését. Jó látni, ahogyan a tésztát ökölbe szorított kézzel megdolgozzák, dagasztják, majd az apró sodrófával a pici kör alakú nyújtódeszkán szabályos kör alakúra igazítják. Imádom követni, ahogyan a nyers kenyértésztát az asszonyok elegáns mozdulatokkal a forró vaslapra helyezik. Majd amikor elkezdődik a varázslat, a halovány chapati a hő és a keletkező gőz hatására felfújódik, aztán vigyorogva leereszt. Nincs ember a földön, aki ennek a látványos produkciónak ellent tudna állni. Én is bizony önként és szívesen megadom magam. Sőt, indiai barátaink útmutatásai szerint most már otthon is bátran nekifogok 🙂 Csak csinálni kell és biztosan sikerül. Ahogy ők mondják, „more practise, better chapati” – avagy minél többet gyakorolja az ember, annál jobb lesz a végeredmény. És ez így igaz 🙂 🙂 🙂

Hozzávalók: (6 darab chapatihoz)

  • 2 evőkanálnyi teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 6 evőkanálnyi simaliszt
  • kb. 1,5 dl langyos víz, illetve amennyit a liszt felvesz

A feltüntetett mennyiség 2-3 személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • Keverjük össze a lisztet a vízzel és gyúrjuk jól formázható, viszonylag lágy, de nem ragadós tésztává. Dagasszuk legalább 5-8 percig. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és hagyjuk pihenni kb. 30 percet.
  • A tésztát osszuk el 6 azonos nagyságú golyóra
  • A nyújtódeszkát lisztezzük be. A tésztát nyújtsuk ki 1-2 mm vastag és kb. 15 cm átmérőjű körré és lazán szórjuk meg liszttel. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen túl lisztes, mert akkor a kenyér gyorsan kiszárad és sütés közben a liszt megég.
  • Sütés: az indiai laposkenyeret tawanak nevezett vaslapon sütjük. Ha ilyenünk nincs, akkor megfelel egy átlagos palacsintasütő is. A lényeg, hogy a lepény ne ragadjon az edényhez. Forrósítsuk fel a sütőalkalmatosságot, majd a lángot csökkentsük közepesre. A kinyújtott tésztát helyezzük a forró vaslapra. Amikor a tészta felszíne száradni és hólyagosodni kezd, valamint az alján barna foltok jelennek meg, fordítsuk meg. A megfordított tészta széleit egy tiszta konyharuhával vagy kanállal óvatosan nyomkodjuk meg. A chapati szépen felpuffad. Fordítsuk meg még egyszer és folytassuk a következő tésztaadaggal. Azonnal tálaljuk és melegen fogyasztjuk. Például egy tálnyi ízletes burgonyás sabjival vagy egyszerű, de annál finomabb bhurjival.  Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

%d blogger ezt szereti: