Szamósza. Van, aki forrón szereti
Shingada, sambosag, lukhmi. Valamennyi megnevezés mögött a legnépszerűbb indiai falatka, a szamósza rejlik. Az az olajban kisütött, általában háromszög alakú, fűszeres, ropogós, töltött kenyérke, amely valamikor réges-régen állítólag Perzsiában született, és később az arab kereskedők közvetítésével jutott el a világ számos országába.
Arabok ide, arabok oda, a szamósza mégis indiai csemegeként ismert. Mert bizony Indiában a reggeli vagy a délutáni teázás szinte elképzelhetetlen egy pikáns szószba tunkolt, frissen sütött szamósza nélkül. Élmény ez a köbön, minden falatja egy újabb lépés az ízek birodalmába! A választék pedig óriási. A szamósza a hagyományosnak tekinthető zöldséges változat mellett hússal vagy hallal töltve, sőt, még édes változatban is kapható, hiszen ahány régió, annyiféle szamósza. Észak-Indiában, Váránaszíban például a burgonya, zöldborsó és fűszerek hármasát még pirított mogyoróval is gazdagítják, és a szamószát olyan degeszre tömik, mintha csak a legendásan jó étvágyú ínyenc, a Lucknow-i naváb gömbölyű pocakjáról mintázták volna 🙂
Jó hír, hogy ezt az ízletes finomságot, ezt a keleti vendégváró falatkát otthon is elkészíthetjük. Csak összeállítjuk a tölteléket, elkészítjük a tésztát, megtöltjük, kisütjük, és már ehetjük is. Mert van, aki forrón szereti 🙂

Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 csészényi fehérliszt
- kb. ½ teáskanálnyi só
- 4 evőkanálnyi étolaj vagy ghí
- kb. ½ csészényi langyos víz
Töltelékhez:
- 2 közepes nagyságú főtt, tört burgonya
- 2 teáskanálnyi pirított mogyoró
- 3 evőkanálnyi friss zöldborsó
- 1 teáskanálnyi apróra vágott friss gyömbér
- 1 db apróra vágott zöld csili
- 1 teáskanálnyi frissen pirított római kömény
- 1 teáskanálnyi őrölt koriandermag
- 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
- ½ teáskanálnyi garam mászala fűszerkeverék
- 1 teáskanálnyi őrölt mangópor
- 2 teáskanálnyi friss korianderzöld
- só ízlés szerint
- kb. 1 liter olaj a szamószák kisütéséhez
A feltüntetett mennyiség 12 darab kisebb méretű szamósza elkészítésére elegendő.

Elkészítés:
- Tészta – A lisztet szitáljuk egy tálba és a sóval, olajjal valamint langyos vízzel gyúrjuk félkemény tésztává. Fóliával takarjuk le és hagyjuk pihenni kb. 10-15 percet.
- Töltelék – Az olajat forrósítsuk fel. Adjuk hozzá a római köményt, óvatosan pirítsuk meg és ügyeljünk, nehogy megégjen. Adjuk hozzá az apróra vágott friss gyömbért, zöld csilit és a tört burgonyát. Óvatosan, de alaposan keverjük át. Majd adjuk hozzá az őrölt fűszereket (koriandermag, pirospaprika, garam mászala és mangópor). Sózzuk ízlés szerint. Óvatosan még egyszer keverjük meg. Ha a keverék túlságosan pirulna, öntsünk alá kevés, max. 1 dl vizet, de a töltelék semmiképpen se maradjon levecses.
- Adjuk hozzá az apróra vágott korianderzöldet és a pirított mogyorót. Alacsony lángon, néhányszor átkeverve főzzük kb. 5 percig. Ezután vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.
- Szamósza töltése – A pihentetett tésztából készítsünk 6 darab golyót. Mindenegyes tésztagolyót a nyújtás előtt vékonyan kenjünk meg olajjal. Nyújtsuk ki 1-2 mm vékonyra és ovális-kör alakúra. A közepén a kört vízszintesen vágjuk ketté. A félkört helyezzük a tenyerünkbe és egyenes részét másik kezünk vízbe mártott mutatóujjával ujjnyi szélességben óvatosan simítsuk át. Majd a két benedvesített oldal egymásra hajtásával és ragasztásával készítsünk egy tölcsért. A tésztatölcsért helyezzük a kezünkbe, és töltsük meg a kihűlt kb. egy-másfél teáskanálnyi mennyiségű töltelékkel. Ezután a tölcsér felső részét egymáshoz tapasztva zárjuk le.
- Sütés – Egy kisebb, de magasabb falú edényben melegítsük közepes hőmérsékletűre az olajat. Helyezzünk bele néhány szamószát és a hőmérsékletet picit megemelve süssük aranybarnára. Miközben a szamószák sülnek, a többi nyers szamószát takarjuk le fóliával, nehogy kiszáradjanak. A kisütött szamószákat tegyük szitára és hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. A szamószák elkészültek, ízletes zöld csatnival, édes-savanyú tamarindusz szósszal vagy akár kedvenc ketchupunkkal is kínálhatjuk. Langyosan az igazi, de van, aki a szamószát forrón szereti. Jó étvágyat!!!
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Igyunk indiai teát otthon is!!! Keleti receptek - ételek, italok burgonya harapnivaló indiai finomság recept teához veg vendégváró