Nem fagyi, nem jégkrém. Kulfi.

Nem fagylalt, nem is jégkrém, hanem kulfi. Mert Észak-Indiában a forró nyári napokon bizony kulfira, a kelet legnépszerűbb hűsítő finomságára vágyik mindenki. Erre a krémes, sűrű, frissítő desszertre, amit az utcán általában pálcikásan, otthon pedig egyszerűen tányérra adagolva tálalnak.

Hiszitek vagy sem, de a mogulok korából származó hagyományos hűsítő kulfit manapság is ugyanúgy készítik, mint sok száz évvel ezelőtt. Legfeljebb a himalájai jég és só keveréke helyett a fűszerekkel és pisztáciával megbolondított édes tej hűtésére mélyhűtőt használnak. De hiába bármilyen modern konyhai segédeszköz, a kulfit még így sem lehet elkapkodni, a tisztességesen elkészített kulfihoz bizony idő kell.  A jó minőségű tejet lassan, türelmesen kell sűrűre főzni, mindaddig, amíg eredeti térfogata harmadára vagy negyedére nem esik vissza. Kitartóan kell kevergetni, és aztán egyszer csak szinte észrevétlenül megtörténik a csoda: a kulfi egy semmi máshoz nem hasonlítható, jellegzetesen lágy, karamellás ízt kap. Lassan olvadó teste selymesen bársonyos lesz, a hozzáadott pisztáciával, kardamommal és a leheletnyi sáfránnyal ízében pedig a mesés keletet idézi.

Manapság már számtalan más ízesítéssel is készítik, de merem állítani, hogy a pisztáciás-kardamomos-sáfrányos változatban a legfinomabb, sőt még annál is finomabb. Érdemes elkészíteni, érdemes megkóstolni!

Hozzávalók:

  • 1 liter zsíros tej
  • 2 dl 40 %-os tejszín
  • néhány szál sáfrány
  • 5 db egész zöld kardamom
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál apróra darált sózatlan pisztácia
  • díszítéshez durvára vágott sózatlan pisztácia, néhány mentalevél

A feltüntetett mennyiség 4 adag kulfi elkészítésére elegendő.

Elkészítés:

  • A sáfrányt és a zöld kardamom magjait zúzzuk porrá.
  • A tejet és a tejszínt öntsük egy nagyobb tejforraló nyeles edénybe, és közepes lángon lassan főzzük vissza az eredeti mennyiség negyedére. A főzés ideje alatt rendszeresen keverjük meg és ügyeljünk, nehogy a tej kifusson vagy odakozmáljon. Ez a folyamat legalább két-három órát vesz igénybe.
  • A visszaforralt forró tejhez adjunk 3 evőkanálnyi cukrot, és kevergetve főzzük kb. 2 percig. Majd adjuk hozzá a porrá zúzott sáfrány és kardamom keverékét. Alaposan keverjük el, és szobahőmérsékleten hűtsük le.
  • Amikor a fűszeres édes tej kihűlt, adjuk hozzá a finomra darált pisztáciát. A keveréket töltsük pálcikás fagyikészítő edénykébe, de használhatjuk erre a célra az Indiában jól ismert fém teáspoharat is. Ha poharat használunk, akkor a keveréket töltsük a pohárba, fedjük le fóliával, és csak utána tegyük mélyhűtőbe. Lehetőség szerint néha keverjük át, hogy a lehető legkevesebb jégkristály képződjön. A kulfi kb. 8 óra után fogyasztásra kész.
  • Tálalás előtt hagyjuk egy picit megolvadni. A teáspohárba adagolt kulfikat borítsuk egy desszertes tányérra, díszítsük mentalevéllel és apróra vágott sózatlan pisztáciával. Jó étvágyat! Kellemes kulfizást!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Hozzászólás