Haldi, avagy India ízes aranya

A kurkuma, avagy a haldi, ahogyan hindiül nevezik, a természet értékes ajándéka, a legismertebb és leggyakrabban használt indiai fűszerek egyike. A hinduk számára a tisztaságot, bőséget és termékenységet jelképezi, napot idéző gyönyörű színénének köszönhetően méltán nevezhető India aranyának.

A mindennapok és az ünnepek kincse ez a fűszer, hiszen a kurkuma a vallási szertartások során ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint az ájurvédikus orvoslásban és a világhírű indiai gasztronómiában. Indiában napsárga haldi nélkül bizony nincs tápláló étel, sem egészségmegőrzés, de még esküvői szertartás sem. Ez a keleti fűszer biztosítja az indiai élet teljességét, az ételek varázslatos színét és mennyei ízét.

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkuma, a Curcuma longa egy Dél-Ázsiában honos trópusi évelő növény, és rokonához, a gyömbérhez hasonlóan a dél-indiai meleg és nedves klímát kedveli.

A növény részei közül elsősorban a por alakban értékesített rizómája használatos. Betakarítása decembertől márciusig tart, amikor az összegyűjtött csúnyácska, föld illatú gyöktörzset először megfőzik, egy hétig a napon szárítják, a külső rétegét ledörzsölik, majd az élénk narancssárga színű kurkumadarabokat porrá őrölik.

A világ legnagyobb kurkumatermesztője természtesen India, és egyben a legnagyobb fogyasztója és exportálója is. A kurkuma a nyugati világ számára sem ismeretlen, itt főleg az élelmiszeripar használja, elsősorban ételek, italok színezőanyagaként. Bár a kész kurkumapor különböző minőségben kerül a piacra, a fűszer igazi ismerői tudják, hogy minél sötétebb a kurkumapor színe, annál jobb a minősége.

A kurkuma a középkori Európában indiai vagy keleti sáfrány néven terjedt el, és a mai napig sok helyen  – főleg az arab, török és dél-spanyol piacokon – továbbra is ezen a néven kapható. Bár szó sincs ügyes kereskedői trükkről, a megnevezés mégis sok vásárlót megtéveszt. Valójában a kurkumának a sáfrányhoz semmi köze nincs, nem is a sáfrány olcsóbb változata, hiszen nemcsak az ára, hanem az íze, az illata és a színe is meglehetősen eltér a sáfrányétól.

A kurkuma az indiai élet tudománya, az ájurvéda egyik fontos gyógyító növénye. Külsőleg és belsőleg alkalmazva évszázadok óta ismert az emberi testre gyakorolt számtalan jótékony hatása. A fertőtlenítő hatású kurkuma kiváló természtes gyulladáscsökkentő szer is. Széles körben ismert az ízületekre gyakorolt jótékony hatása. Emellett hatékony vértisztító is, gátolja a vérrögök kialakulását és csökkenti a trombózisveszélyt. Javítja az agy vérellátását, serkenti a memóriát, megtartja a szellemi frissességet.

A kurkuma gyógyír a gyomrunknak is. Kiváló emésztésjavító, különösen a zsírok és a fehérjék emésztését segíti, és egyben az epehólyag és máj működését is javítja. Indiában, ha például egy kisgyerek étvágytalan, vagy a megfázás tüneteit mutatja, a gondoskodó anyukák már készítenek is egy forró kurkumás itókát. A pattanásos bőrre, de még a bárányhimlős sebekre is kurkumapaszta a gyógyír.

A kurkuma egy olyan értékes kincs, ami az egész immunrendszert erősíti. Saját tapasztalatból én magam is tudom, hogy egy csipetnyi kurkuma csodákra képes. Ha tehetitek, fogyasszátok ti is rendszeresen, akár egy pohárnyi aranytej formájában.

Melyik részét és hogyan fogyasszuk?

A kurkuma rizómáját fogyasztjuk. Általában por alakban, amit főzés során adunk a zöldséges, vegetáriánus ételekhez, rizsekhez, húsokhoz.

Milyen a kurkuma íze?

A kurkuma enyhén csípős, kissé kámforos, kesernyés utóízű.

Hogyan tároljuk?

A kurkuma érzékeny a napfényre, ezért sötét helyen, légmentesen lezárva tárolandó.

Milyen mennyiségben fogyasszuk?

  • por alakban 1-10 gramm naponta
  • tinktúraként 5-15 ml

A kurkuma esetében is kövessük a kevesebb több elvét, és inkább a minőséget tartsuk szem előtt a mennyiséggel szemben. Más keleti fűszerhez hasonlóan a kurkuma jótékony hatását már kis mennyiségben is ki tudja fejteni. Kerüljük túladagolását, mert bármely gondosan elkészített étel vagy ital a túl sok kurkumától gyógyszerre emlékeztető keserű ízt kap és élvezhetetlenné válik.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

2 hozzászólás Hozzászólás

  1. Azt tapasztalom hogy ha kurkumåt fogyasztok a menstruåció idején erősebb a vérzés ha ez åltalånos mellékhatås akkor jó volna felhivni a nők figyelmét erre

    Kedvelés

  2. Kedves Emke! Köszönöm észrevételét. Az erősebb vérzés nem a kurkuma mellékhatása. Mivel a kurkuma gátolja a vérrögök kialakulását és csökkenti a trombózisveszélyt, tehát vérhígító hatású, ugyanúgy mint például a csilipaprika. Bármilyen fűszernövény esetében ajánlott a kevesebb több elvét követni és figyelni testünk jelzéseit.

    Kedvelés

Hozzászólás a(z) Demeter Emke bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: