Indiai biszkit. Öröm készíteni, élmény megenni.

Legyen szó álmosan induló téli reggelről vagy délutáni rövid pihenőről, rokoni látogatásról vagy akár kellemes baráti beszélgetésről, Indiában a tea mellől egyik esetben sem hiányozhat néhány darab kívül ropogós, belül omlós keksz. Indiában ugyanis a mindennapokhoz a vaj alapú kekszek, a biszkitek, ahogyan az indusok kedvesen ezeket az illatos falatkákat nevezik, ugyanúgy hozzátartoznak, mint a britek által megszerettetett, ma már nemzeti italnak számító tea.

A kekszeket az indiai gyerekek és felnőttek egyaránt imádják, mert ezek a kisebb-nagyobb csomagolásban kapható csábító finomságok nemcsak ízletes és gyors éhségűzők, hanem kiváló ajándékok is, amivel szeretteinknek bármilyen alkalomból örömet tudunk szerezni.

Az ikonikus indiai biszkitet, ami nem túl édes, viszont a vajtól selymesen lágy, a fűszerektől pedig kellemesen illatos, nos, ilyen finomságot mi magunk otthon is készíthetünk: egyszerű vajas kekszet vagy akár mandulával, kesuval gazdagítottat. Nincs is ettől egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető édesség. Ráadásul az indiai kekszeket nem kell nyújtani, hűteni, de még kiszaggatni sem. Csak összeállítjuk a tésztát, golyókká formázzuk, megsütjük. Öröm készíteni, még nagyobb élmény megenni. Próbáljátok ki bátran, akár az alábbi, jól bevált indiai recept szerint.

Hozzávalók:

  • 250 g simaliszt
  • 100 g szobahőmérsékletű puha vaj
  • 80 g porcukor
  • 1 mokkáskanálnyi frissen zúzott kardamom (5 toboz magja)
  • 1 csipetnyi só

A feltüntetett mennyiség 16 darab 5 cm átmérőjű vajas keksz elkészítésére elegendő.

Elkészítés:

  • Egy edényben a szobahőmérsékletű puha vajat és a porcukrot keverjük fehér krémmé és adjuk hozzá a frissen zúzott kardamomot.
  • Adjuk hozzá a lisztet és a csipetnyi sót, majd villával morzsolva keverjük mindaddig, amíg a cukros vaj az összes lisztet fel nem veszi. Ezután a masszát kézzel, gyors mozdulatokkal alakítsuk gombóccá. Ha nem állna össze, adhatunk hozzá 1 evőkanálnyi hideg vizet. Óvatosan dolgozzunk és semmiképp se gyúrjuk, mert akkor a kekszünk csontkemény lesz!!!
  • A tésztát sodorjuk hengerré és formázzuk falatnyi csinos golyókká. Díszítés gyanánt a tetejüket megnyomhatjuk villával.
  • A golyócskákat nem túl sűrűn helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire. 180 fokra melegített sütőben alul-felül süssük kb. 15 percig. A sütik akkor jók, amikor éppen csak barnulni kezd a szélük és a tetejük. Ne ijedjünk meg, ha a sütik puhának, nyersnek tűnnek, ilyennek kell lenniük. A kész sütiket hagyjuk teljesen kihűlni. Egyszerű tejes teába vagy kávéba mártogatva a legfinomabbak.  Kellemes teázást, jó kávézást!!!

Ui. Légmentesen záró, hagyományos fém sütisdobozban tárolva 1 hétig is elállnak. De nálunk ennyit sosem bírtak ki 🙂

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: