Panír pulao – indiai rizsétel luxuskivitelben

Van, aki szereti a rizst. Van, aki nem. És van, aki csak idővel szereti meg…

Hááát, ez nekem bizony elég hosszú ideig tartott. Amíg lehetett, addig kerültem. Aztán amikor először utaztunk Indiába, minden megváltozott. Ugyanis Dél-Indiában, ahol a rizs a mindennapi kenyér, nem volt nagyon más választásom. Én és a rizs szépen lassan összebarátkoztunk. Igaz, húsz év után az egyszerű vízben főtt rizs nálam továbbra is a „ha más nincs, ez is jó” kategória. Viszont a többi rizses finomság: a pikáns pirított rizs, a harmonikus ízű pulao vagy az ünnepi biryani, valamennyi a kedvencek közé tartozik.

Ha gyors, könnyű és ízgazdag ételre vágyom, akkor indiai pulaót főzök. Pulaót, azaz indiai piláfnak is nevezett rizses egytálételt. Egy olyan ikonikus indiai ételt, melynek alapját a vízbe áztatott basmati rizs alkotja, ízét és illatát a fantasztikus keleti fűszerek – fahéj, kardamom és szegfűszeg, – színét pedig a különböző zöldségek adják. És ezek – a rizs, a fűszerek és a zöldségek – találkozásából születik meg egy keleti ízekben tobzódó, illatos, de mégsem tolakodó, egészséges és tápláló finomság.

A pulao India-szerte megszámlálhatatlan változatban létezik. Hússal vagy sajttal gazdagítva ugyanolyan népszerű, mint zöldségesen. A receptek vallási és kasztbeli hovatartozástól függően, régióként, családonként változnak. Ahány ház, annyi szokás, pontosabban annyiféle pulao.

A pulao, ez a rizs alapú egytálétel a vegetáriánusok és húsimádók körében egyaránt közkedvelt, hiszen köretként és főételként is derekasan megállja a helyét. Kóstoljátok meg ti is bátran, szerintem szeretni fogjátok. Sőt, az alábbi recept alapján ti magatok is készíthetitek. Ha pedig ehhez az isteni sajtos pulaóhoz indiai rotit és hűsítő raitát is kínáltok, akkor egy igazi észak-indiai pazar ebédet varázsolhattok szeretteitek elé.

Hozzávalók:

PANÍR:

  • 250 g nagyobb kockára vágott panír (indiai friss sajt) vagy halloumi
  • 1 evőkanálnyi apróra vágott friss gyömbér+fokhagyma
  • 1/4 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
  • 1/2 teáskanálnyi garam mászala
  • 1/2 teáskanálnyi kurkuma
  • 1 teáskanálnyi csicseriborsó liszt
  • 1 teáskanálnyi szárított görögszéna levél
  • 1-2 evőkanálnyi olaj a pirításhoz

A sajtot a fűszerekkel óvatosan keverjük össze, majd a fűszeres sajtot tegyük legalább egy órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Ezután a sajtot olajon pirítsuk meg.

PULAO:

  • 1 csészényi basmati rizs
  • 2-3 evőkanálnyi olaj
  • 3 darab szegfűszeg
  • 4-5 cm hosszú fahéjrúd
  • 3 darab zöld kardamom
  • 1 kávéskanálnyi római kömény
  • 2 darab csillagánizs
  • 1 közepes méretű hagyma (vékonyra szeletelve)
  • 1 darab kisebb zöld csili
  • 1 evőkanálnyi apróra vágott gyömbér+fokhagyma
  • 1 darab kisebb sárgarépa (apróra vágva)
  • 1 csészényi zöldborsó
  • apróra vágott friss korianderlevél
  • só ízlés szerint

A feltüntetett mennyiség 2 személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • A rizst vízben többször mossuk át, amíg a víz tiszta nem lesz, majd egy újabb adagnyi tiszta vízben az átmosott rizst kb. 20 percig áztassuk. Ezután a rizst szűrőn öntsük át, és hagyjuk a vizet teljesen lecsepegni.
  • Az olajat forrósítsuk fel, és a fűszereket (szegfűszeg, fahéj, kardamom, római kömény, csillagánizs) óvatosan pirítsuk addig, amíg azok pattogni nem kezdenek.
  • Adjuk a fűszerekhez a vékonyra szeletelt hagymát és a zöld csilit. Állandó kevergetés mellett pirítsuk aranyaszínűre. Majd adjuk hozzá a nagyon apróra vágott gyömbér és fokhagyma keverékét. Pirítsuk addig, amíg az erőteljes illat el nem illan.
  • Ezután következik az apróra vágott sárgarépa, a zöldborsó, az apróra vágott korianderlevél, amit kevergetve dinszteljünk kb. 5 percet. Majd adjuk hozzá a beáztatott, lecsepegtetett rizst. Az egészet öntsük fel annyi langyos vízzel, hogy a zöldséges alapot ujjnyi vastagságban ellepje. Az egészet ízlés szerint sózzuk és óvatosan keverjük át.
  • Az edényt fedjük le, és a pulaót mérsékelt lángon 20-25 perc alatt főzzük készre. Főzés közben ne kiváncsiskodjunk, és a fedőt ne emelgessük. Csak ezután, amikor elkészült, a zöldséges rizst villával óvatosan lazítsuk fel és keverjük bele a pirított fűszeres sajtot, valamint az apróra vágott koriandert. Hagyjuk pár percig fedő alatt pihenni.
  • Adagoljuk kedvenc tányérunkra, és díszítsük a pulaót apróra vágott korianderlevéllel. Kínálhatjuk frissen sült indiai rotival és hűsítő raitával, úgy, ahogyan az Észak-Indiában szokás, de önmagában is finom. Jó étvágyat!!!

Megjegyzés: Ha nincs panírunk, akkor alternatív megoldásként használhatunk például halloumit is. Mindenképpen olyan sajtot válasszunk, ami pirításkor nem olvad el!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: