Széb ka murg. Alma, csirke, mandulapehely
Indiában minden beszerezhető. És az alma? Az is van Indiában? Kérdezte érdeklődve egyszer az egyik ismerősünk. Természetesen, vágtam rá azonnal. Sőt, nemcsak külföldi – Ausztráliában, Amerikában, Európában termesztett – szépséges almát lehet vásárolni, hanem finom, ízekben gazdag hazait is. A legfrissebb széb, ahogy hindiül az almát nevezik, augusztus végétől jelenik meg a piacokon, ekkor kezdődik az almaszezon Észak-Indiában. Ugyanis Indiában a Himalája termékeny és napsütötte, de hűvösebb völgyeiben, elsősorban Kasmír és Himácsal Prades államokban, valamint Nyugat-Bengálban almát is termesztenek. Ezen a vidéken több évtizedre visszanyúló hagyománya van a gyümölcstermelésnek.

A legendák szerint az alma a briteknek köszönhetően jelent meg Indiában, általuk ismerhették meg az indusok ezt a fantasztikus gyümölcsöt valamikor a 19. század vége felé. Ugyanis ekkortájt bukkant fel a ma már almatermelő vidékeknek tekinthető régiókban. Azonban a gyümölcstermesztést valószínűleg ennél korábban, sok-sok évvel a britek előtt a hódító mogulok alapozták meg, azok a Közép-Ázsiából, Mongóliából érkező harcos népek, akik egyben a Nyugat által mai napig csodált csillogó, drágaköves India különleges kultúráját és pazar világát megteremtették. Ugyanis az egyik legnagyobb mogul – így nevezték perzsául a mongolokat – Babur, a mogul dinasztia megalapítója, amerre járt, mindenfelé kerteket alapított. A feljegyzések szerint Közép-Ázsiából és Perzsiából hozatott magokat és kertészeket, hogy a meghódított vidéken, a Gangesz termékeny völgyében így biztosítson népének tápláló étkeket. Dinnyét, barackot, őszibarackot, pisztáciát, diót, mandulát, körtét és feltehetőleg még almát is termesztettek és igazi földi paradicsommá varázsolták a területet.

Nálunk az alma az egyik legismertebb, egész évben kapható és fogyasztható gyümölcs. Értékes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: C, A, B-vitamint tartalmaz, valamint kalciumot, magnéziumot, káliumot és folsavat is. Az alma pektinje kiváló rostanyag, ami nemcsak az ember bélrendszerére van jótékony hatással, hanem csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint segít a magas vérnyomással küzködőknek is. Emellett az alma méregteleníti és tisztítja a szervezetet, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, sőt, még a súlycsökkenéshez is hozzájárulhat.
A konyhában is előkelő helyet foglal el, hiszen ezt az ízletes gyümölcsöt nemcsak nyersen fogyaszthatjuk, hanem számtalan módon fel is dolgozhatjuk: főzhetjük, süthetjük, párolhatjuk, tölthetjük. Leves, köret, mártás, desszert készülhet belőle, de a salátákat és a húsokat is megbolondíthatjuk vele. Akár még indiai, a mogulok világát idéző mennyei almás csirkét is készíthetünk belőle. Olyan sűrű, illatos csirkeragut, amit frissen pirított mandulapelyhek emelnek fejedelmi lakomává. Próbáljátok ki, isteni étel. Csak ajánlani tudom.

Hozzávalók:
- 2-3 evőkanálnyi olaj
- 1 közepes nagyságú hagyma (vékonyra szeletelve)
- 2 darab szegfűszeg
- 4-5 cm hosszú fahéjrúd
- 4 szem fekete bors
- 1 teáskanálnyi garam mászala
- 1 evőkanálnyi apróra vágott gyömbér + fokhagyma
- 1 mokkáskanálnyi pirospaprika
- 1 evőkanálnyi finomra darált mandula
- 2 egész csirkecomb – bőr nélkül
- 1 darab hámozott savanykás zöld alma (Granny Smith fajta) – vékonyra szeletelve
- 150 ml sűrű joghurt
- apróra vágott friss korianderlevél
- 1 evőkanálnyi frissen pirított mandulapehely
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- Az olajat forrósítsuk fel, és a hagymát a fűszerekkel (szegfűszeg, fahéj, fekete bors) pirítsuk addig, amíg a hagyma aranybarna színt nem kap.
- Adjuk a fűszeres hagymához a bőr nélküli csirkecombokat, és a húst kifehéredésig keverve pirítsuk, legalább 3 percig.
- Csökkentsük a hőmérsékletet, és adjuk a húshoz a nagyon apróra vágott gyömbér és fokhagyma keverékét, valamint a finomra darált mandulát és a fűszereket (garam mászala, pirospaprika). Sózzuk meg, és 2-3 percig kevergessük, hogy a húst a fűszerek mindenhol bevonják. Ezután öntsük rá a joghurtot, és az egész alapot óvatosan keverjük át. Ezután következik a vékonyra szeletelt hámozott alma és az apróra vágott korianderlevél. Ha túlságosan sűrűnek tűnne a szósz, adhatunk hozzá 1-2 dl vizet.
- Az almás csirkét még egyszer keverjük át, majd fedjük le, és mérsékelt lángon főzzük legalább 15-20 percig, illetve addig, amíg a hús megpuhul és a szósz újból sűrűvé válik.
- Azonnal tálalhatunk. Az illatos csirkét adagoljuk egy szép tálba, szórjuk meg frissen pirított mandulapehellyel, és díszítsük apróra vágott korianderlevéllel. Köretként egyszerű párolt vagy főtt rizst kínálhatunk hozzá. Jó étvágyat!!!
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok Észak-India csirke főétel mandula non-veg recept