Alú ki szabdzsi újburgonyából. Alaprecept kezdőknek is.

Június van, és nálunk Közép-Európában ez az időszak az újburgonya szezonja. Bevallom, én nagyon szeretem a burgonyát. Ízletes, könnyen emészthető, a természet igazi ajándéka. Olyan csodás zöldség, ami rendkívül változatosan készíthető el, és gyakorlatilag sosem lehet megunni. Főétel vagy köret, egyre megy. Süthetjük, főzhetjük, piríthatjuk, tölthetjük, párolhatjuk.

Az alú (aloo), ahogyan hindiül a burgonyát nevezik, Észak-Indiában egy igencsak közkedvelt zöldség, a belőle készített alú ki szabdzsi pedig egy olyan ízletes alapétel, amit a főzésben kezdő kamaszlányok éppoly ügyesen tudnak elkészíteni, mint az elfoglalt indiai háziasszonyok, akiknek csupán rövidke idő áll rendelkezésükre, hogy a konyhában fellelhető pár alapanyagból friss ebédet vagy vacsorát varázsoljanak a mindig éhes család elé. Talán ezért is készítik olyan gyakran ezt az egyszerű burgonya alapú finomságot, amiben bár nincs sem római kömény, sem csípős csili, mégis minden ízében indiai. És tényleg nem kell hozzá más, csupán újburgonya, paradicsom, hagyma és alapfűszerek. Aprítjuk, pirítjuk, főzzük és tálaljuk. Fél óra alatt megvan, és nagyon finom. Szívből ajánlom.

Hozzávalók:

  • kb. 200 g újburgonya
  • 1 közepes méretű lilahagyma (vékonyra szeletelve)
  • 1 közepes méretű, kemény húsú paradicsom (apró kockákra vágva)
  • 1-2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 kávéskanálnyi őrölt kurkuma
  • 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanálnyi őrölt koriandermag
  • 1 kávéskanálnyi garam mászala
  • 1 evőkanálnyi apróra vágott friss korianderlevél
  • 1-2 evőkanálnyi olaj
  • só ízlés szerint

A feltüntetett mennyiség 2-3 felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • Az olajat forrósítsuk fel, és a vékonyra szeletelt lilahagymát kevergetve pirítsuk meg. Adjuk hozzá a fokhagymát. Pirítsuk mindaddig, amíg az erőteljes illat el nem illan. Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és kevergetve dinszteljük kb. 5 percet. 
  • A paradicsomos alaphoz hozzáadjuk a fűszereket (kurkumát, koriandermagot, pirospaprikát és garam mászalát). Kevergetve pirítsuk néhány percig, és ízlés szerint sózzuk.
  • A szószalapot engedjük fel vízzel, és adjuk hozzá a kisebb kockákra vagy gerezdekre vágott burgonyát. Óvatosan keverjük át, forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük addig, amíg a burgonya megfő. Az étel sűrűségét víz hozzáadásával módosíthatjuk.
  • Az alú ki szabdzsi elkészült. Tálalás előtt még megszórjuk apróra vágott friss korianderzölddel, és forró indiai rotival vagy rizzsel kínáljuk. Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: