Góbi mandzsúrian

Amikor az ember már picit unja a kurkumás, korianderes, római köményes ételeket, de még mindig valami indiai finomsággal kényeztetné magát és családját, akkor az ízes mandzsúriai ételekkel biztosan nem nyúl mellé. Bár hangzásra, elkészítési módra való tekintettel inkább kínainak tűnnek, valójában ezek az ételek indiai finomságok a javából, hiszen Indiában születtek, indiai séfeknek köszönhetően.

A mandzsúriai módon készült ételek alapja a ropogósra sült bundázott falatok – csirkehús, zöldség, hal, garnéla vagy akár panír (indiai sajt) – amiket csili, gyömbér és fokhagyma ágyon készült édes-csípős-savanyú szószban fürdetnek meg. A végeredmény pedig egy kívül ropogós, belül omlós, távol-keleti köntösbe bújtatott mennyei finomság. Jól hangzik, ugye?

A mandzsúriai ételeket ma már számtalan változatban kínálják, de a múlt században csupán két – csirkés és karfiolos – változatban hódították meg az ínyenc indusok gyomrát. A legendák szerint az első mandzsúriai csirkét (Chicken Manchurian) valamikor a 70-es években, Nelson Wang, egy harmadgenerációs kínai származású, kalkuttai születésű étteremtulajdonos és séf készítette Bombayben. A másik, a karfiolos változat (Gobi Manchurian)  később, a 80-as évek végén egy dél-indiai étteremben, Bangalore városában született és innét indult el hódító útjára. Hogy miért nevezték el éppen a legészakibb kínai tartomány, Mandzsúria után mandzsúriainak? Nosztalgiából-e jól hangzó neve miatt vagy volt benne valami személyes indíttatás is? Ezt talán sosem tudjuk meg. De a lényegen mindez cseppet sem változtat, hiszen ez az étel ízében, megjelenésében az életre kelt keleti ízálom egy tányéron.

Ha indiai étteremben jártok, ahol mandzsúriai módon készített csirkét, panírt vagy karfiolt kínálnak, bátran kóstoljátok meg, nem fogtok csalódni. Ha pedig időtök engedi és szeretitek keleti különlegességekkel meglepni szeretteiteket, akkor főzzetek mandzsúriait. Ez az étel finom, nagyon finom, nekem elhihetitek!

HOZZÁVALÓK:

A rántott karfiolhoz (karfiol + tésztabunda)

  • kb. 500 g kisebb rózsákra szedett friss karfiol
  • 1 csésze simaliszt
  • 4 evőkanálnyi kukoricakeményítő
  • 1 teáskanálnyi frissen őrölt feketebors
  • 1 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanálnyi minőségi világos szójaszósz
  • víz
  • kb 1/2 liter olaj a karfiolok rántásához

A mandzsúriai szószhoz

  • 4 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • kb. 2-3 cm gyömbér (apróra vágva)
  • 1 friss csili (apróra vágva)
  • 1 közepes méretű vöröshagyma vagy metélőhagyma (vékonyra szeletelve)
  • 1 közepes méretű, zöld kaliforniai paprika (apró kockákra vágva)
  • 1 szár szárzeller (vékonyra szeletelve)
  • 1 evőkanálnyi paradicsompüré
  • 1-2 evőkanálnyi rizsecet
  • 1 evőkanálnyi minőségi világos szójaszósz
  • 1 evőkanálnyi barnacukor
  • 1 evőkanálnyi kukoricakeményítő
  • 1-2 dl víz
  • 2-3 evőkanálnyi olaj
  • vékonyra szeletelt friss hagymaszár

A feltüntetett mennyiség 2 felnőtt személy részére elegendő.

Elkészítés:

  • A karfiol főzése. A karfiolt szedjük kisebb rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük kb. 5 percig. Ezután szűrjük le, hagyjuk teljesen lecsepegni és kihűlni. Igyekezzünk kisebb darabokra szedni, mert így lesz igazán ropogós a bundázott karfiol.
  • A szósz elkészítése. Az olajat forrósítsuk fel, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a gyömbért. Pirítsuk mindaddig, amíg az erőteljes illat el nem illan. Ezután adjuk hozzá a zöld csilit, majd az apróra szeletelt hagymát és a kaliforniai paprikát, végül a szárzellert. Az egészet keverve pirítsuk mintegy 5 percig.
  • Ezután csökkentsük a hőt, és a zöldséges alaphoz adjuk a paradicsompürét, szójaszószt, barnacukrot, ecetet és óvatosan keverjük át. Majd adjunk hozzá vizet, főzzük pár percig, és szórjuk meg frissen őrölt feketeborssal. Végül a vízben simára kevert kukoricakeményítővel főzzük sűrű szósszá. Tegyük félre, és készítsük el a bundázott karfiolt.
  • A karfiol olajban sütése. A karfiol rántásához először készítsük el a tésztát. Az alapanyagokat: simaliszt, kukoricakeményítő, feketebors, pirospaprika, szójaszósz – vízzel keverjük palacsintatészta sűrűségűvé. Az olajat forrósítsuk fel, a lecsepegtetett karfiolrózsákat egyenként mártsuk a tésztába, és egy kanál segítségével adagoljuk a forró olajba. Süssük aranybarnára, majd tegyük egy szitára, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen.
  • Az étel összeállítása. Tálalás előtt a szószt melegítsük meg, és óvatosan keverjük bele a ropogósra sütött karfiolrózsákat. Az étel akkor tökéletes, amikor a szósz csillogós mázként vonja be a karfiolt. Ezután a szószos karfiolokat szedjük tányérra, és a tetejüket szórjuk meg vékonyra szeletelt metélőhagymával. Főételként rizzsel, előételként, csemegeként önmagában kínáljuk.  Jó étvágyat!!!

További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.

A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról

Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.

Keleti receptek - ételek, italok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: