Ünnepi barfi kakaóval, pisztáciával.
Amikor ünnepi ebédre vagy vacsorára vagyunk hivatalosak Indiában, kedves barátaink még arra is gondosan ügyelnek, hogy minden alkalommal a kedvenc ételeink mellett valamilyen új finomsággal is meglepjenek. Van, amikor ez a meglepetés egy számunkra ismeretlen hagyományos helyi étel, és van, amikor egy teljesen modern finomság. Így kóstoltuk meg például a csicseriborsós golyókból készült kadit, a pazar ízvilágú bárányragut (mutton curry), az észak-indiai kakaspörköltet (murg curry), a pirított maggi-tésztát és nem utolsó sorban a csokoládébarfit is.
Egyszer egy ilyen vendégeskedős vasárnap délután, mintegy a pazar indiai lakoma megkoronázásaként barátaink különleges barfival kínáltak bennünket. Lehetvékony ezüstréteggel díszített, kardamommal, rózsavízzel megbolondított, édes-krémes sötétszínű tejalapú desszerttel. Bár ismerjük és kedveljük a barfit, de most hiába kóstolgattuk, ízlelgettük a téglalap alakúra vágott édességet, a világért sem tudtuk volna megfejteni, miből készült ez a csábító édes falatka. Vendéglátóink pedig csillogó szemekkel, elégedetten mosolyogtak. A meglepetés tökéletesen sikerült, mert bizony csokoládéra és kakaóra álmunkban sem gondoltunk volna.

Hogyan is gondolhattunk volna, amikor a csokoládés-kakaós édességeknek Indiában nincs hagyománya. Eddig. Mert próbálkozások vannak, és elismerem, hogy a barfinak – ennek a perzsa eredetű, de egész Indiában közkedvelt édességnek – a kakaó igencsak jóláll. Ízes, illatos, látványos és olyan finom, hogy aki egyszer a csokoládébarfit megkóstolja, Indián innen és túl, annak biztosan nem lesz elég csupán egyetlen falat 🙂
Hozzávalók:
a világos (kardamomos) réteghez
- 1 csomag szárított tejpor (150g)
- 6 púpozott evőkanálnyi porcukor
- kb. 1 dl+2 evőkanálnyi tej
- 50 g vaj
- 1/2 teáskanálnyi frissen zúzott zöld kardamom
- 1-2 cseppnyi rózsavíz
a sötét (kakaós) réteghez
- 100 g szárított tejpor
- 6 púpozott evőkanálnyi porcukor
- 1-2 teáskanálnyi jó minőségű kakaópor
- kb. 1 dl+2 evőkanálnyi tej
- 50 g vaj
- néhány szem, nem sózott! pisztácia a díszítéshez
A feltüntetett mennyiségből 16 darab (6×3 cm méretű 1 cm vastag) barfi készíthető.

Elkészítés:
- Először a világos kardamomos réteget készítjük el. Egy vastagabb aljú edényben melegítsük fel a tejet és olvasszuk fel benne a vajat.
- A lángot állítsuk közepes erősségűre. Keverjük a meleg tejhez a tejport. A tejet a tejpor teljesen felveszi majd, és a tejpor kisebb, krémszínű csomókká válik. Ha a tejpor továbbra is látható lenne, adjunk hozzá még 1 vagy 2 evőkanálnyi tejet és keverjük el.
- A tejporos alaphoz adjuk hozzá a porcukrot. Óvatosan keverjük el, és néhány percen belül a megolvadt cukor hatására a keverék krémes, sűrű állagúvá válik. Ezután már csak meghintjük frissen zúzott kardamommal és 1-2 cseppnyi rózsavízzel. Pár percig még kevergetve főzzük, de csak addig, amíg a barfialap már megtartja alakját és nem folyik szét az edényben.
- A kész barfialapot egy sütőpapírral bélelt 24×24 cm méretű mélyebb tepsibe öntjük, és hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a kakaós réteget. A munkamenet ugyanaz, mint a világos réteg esetében, csak a kardamom és a rózsavíz helyett kakaót keverünk a barfialaphoz.
- Amikor a kakaós barfi elkészült, ráöntjük a világos rétegre. Még melegében olajozott késsel elsimítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ha esetleg nem sikerülne, akkor utólag, a barfit két sütőpapír közé téve nyújtófával óvatosan kisimíthatjuk. Kb. 30-40 perc után a barfi tálalásra kész. Ízlésünknek megfelelően szeleteljük csinos darabokra, tetejét pedig díszítsük finomra vágott pirított pisztáciával. Szobahőmérsékleten a legfinomabb. Jó étvágyat!!!
TIPP: Pisztácia helyett díszíthetjük pirított mogyoróval, kesuval, dióval, mandulával vagy akár kókusszal is. A lehetőségeknek csupán a fantázia szab határt 🙂
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok édesség ünnepi desszert barfi gasztroajándék kakaó kardamom lisztmentes