Schezwan szósz, nem csak momóhoz
Indiában a frissen sült vagy párolt harapnivalók elképzelhetetlenek isteni szószok, azaz ízes csatník nélkül. Ezeket a finomságokat olyan élénk színű, illatos fűszeres alkotásokkal kínálják, melyek után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk. A hagymás ropogós korianderes zöld csatníval, a szamósza édeskés tamarindusz mártogatóssal, a momó pedig pikáns Schezwan szósszal az igazi. Igen, Schezwan, azaz szecsuáni szósszal, ahogyan Indiában ezt az erősen Kínát idéző szószt nevezik.
Indiában a szecsuáni és egyáltalán a kínai jellegű ételek nem egy újkeletű gasztrohóbort eredményei, hanem a kínai konyha egyedi indiai értelmezése, melynek gyökerei egészen a 18. századi Kalkuttáig vezethetők vissza. Addig a korig, amikor selyemkereskedők, bőrösök, tímárok és szűcsök, bútorkészítők és bérmunkások tömegesen érkeztek Kalkuttába, az akkori fővárosba, megalapozva az indiai kínai konyhát, ahogyan mindennapi ételeik készítésénél a kínai ízvilágot és konyhatechnikákat helyben fellelhető alapanyagokkal ötvözték. Így születtek meg az indiai konyha egy egészen különleges, ízes-színes részét alkotó, paprikás, fokhagymás, édes-savanyú-csípős ízekben tobzódó fűszeres ételek, a szecsuáni finomságok.
A szecsuáni borsnak köszönhetően enyhén citrusos ízű, élénkpiros színben pompázó pikáns Schezwan szósz nemcsak párolt gombócokhoz illik, hanem kiváló alapja a pirított rizsételeknek, tésztáknak is. Emellett pompásan ötvözhető húsokkal (csirke, garnéla, hal, bárány), panírral és zöldségekkel is. Biztos vagyok abban, hogy akik kedvelik a távol-keleti ízeket, azok a szecsuáni szósz ízvilágát pillanatok alatt megkedvelik, kiváltképpen, ha ezt az isteni szószt saját maguk készítik. Mert egy üvegnyi saját készítésű Schezwan szósznak mindig kell lennie a kamrában vagy a hűtőben.

Hozzávalók:
- 20 darab egészben szárított, enyhén csípős fűszerpaprika
- 4-5 salottahagyma (apróra szeletelve)
- 15 gerezd fokhagyma (apróra szeletelve)
- kb. 5 cm hosszú gyömbér (apróra szeletelve)
- 1-2 evőkanálnyi rizsecet
- 3-4 db szecsuáni bors
- 1 evőkanálnyi szárzeller (vékonyra szeletelve)
- 1-2 teáskanálnyi pálmacukor
- 1 teáskanálnyi frissen őrölt feketebors
- 1 evőkanálnyi jó minőségű világos szójaszósz
- 3-4 evőkanálnyi szezámolaj
- só ízlés szerint



Elkészítés:
- A szárított fűszerpaprikát forrázzuk le, és hagyjuk legalább 30 percig ázni. A vizet öntsük le. A paprikákat vágjuk kisebb darabokra, vagy szeleteljük nagyon vékonyra, és mozsárban vagy késes aprító segítségével némi víz hozzáadásával zúzzuk finom pasztává.
- A szecsuáni borsot mozsárban zúzzuk porrá.
- Egy vastag aljú edényben forrósítsuk fel az olajat. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és kevergetve pirítsuk addig, amíg erőteljes illatuk el nem illan. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott salottahagymát és keverve pirítsuk pár percig, majd adjuk hozzá a paprikapasztát és kevergetve pirítsuk tovább.
- Ezután szórjuk meg szecsuáni borssal. Az egész paprikás alapot kevergessük addig, amíg az olaj el nem válik a szósztól. Az olaj a fűszeres alap felszínén kb. 10 perc után megjelenik.
- Ezután higítsuk 1-1,5 dl vízzel, hagyjuk felforrni. Majd sózzuk. Adjuk hozzá a világos szójaszószt és a rizsecetet, valamint a szárzellert. Alacsony lángon, állandó kevergetés mellett főzzük további 5 percig. A szósz akkor jó, amikor állaga sűrű, krémes és nem száraz.
- Kóstoljuk meg. Ha szükséges, adjunk hozzá még cukrot, sót vagy feketeborsot. Ne féljünk az ízektől.
- Hagyjuk a szószt kihűlni, csak azután adagoljuk csírátlanított tiszta üvegekbe. Felhasználásig tároljuk hűtőben, akár 1 hónapig is eláll.
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok gasztrotörténet indo-kínai Kalkutta recept sezámolaj szecsuáni bors szecsuáni szósz