Bara, az indiai pogácsa. És a chips örökre feledhető.
Még ma is, ezen a kellemes kora nyári napon, amikor a sarlósfecskék vidáman szelik a felhőtlen kék eget, eszembe jut India. Az indiai családunk, a ráérős délutánok, a ragyogó színek, az érett mangó, vagy akár a frissen forralt tej illata. Gondolatban bejárom a szűk benáreszi utcákat. Felidézem boltos barátunk cinkos mosolyát, ahogyan az évtizedek emlékeit őrző fiókban cukorka után kutat, amit aztán kedves figyelmességként egy óvatlan pillanatban a kezembe csúsztat. Látom a régi boltokat, ahol a megfakult fényképekről a nagypapa emléke mosolyog vissza. Taposom a szürkés járdaköveket, amit ezernyi zarándok lépte koptatott. Fülemben tisztán cseng a hindu templomok harangjainak éles hangja, érzem a füstölők jázminos illatát.
És ott van Rámdzsi barátunk, aki éppen teát főz. Hallom azt a semmi mással össze nem téveszthető hangot, ahogy az ütött-kopott régi szitát a teafőző edényhez ütögeti. Orromban pedig érzem a tealevelek és a tej édeskés lágy illatát. Ó, Istenem! De jó is lenne ott lenni, egy csésze friss tejes teát kortyolgatni, hozzá pedig valamilyen friss harapnivalót ropogtatni. Mondjuk olyan spenótos-kapros barát, ami csak Benáreszben, a város szívében, Kasíban kapható.

A bara vagy vada nem más, mint egy Indiában igencsak közkedvelt és tápláló teakísérő harapnivaló. Alapját általában valamilyen beáztatott hüvelyes (lencse, borsó, mungóbab) adja, amit hagymával, fűszerekkel, leveles zöldséggel ízesítenek, összegyúrva gusztusos pogácsává alakítanak, majd bő olajban ropogósra sütnek. Általában fekete sóval (kalá namak) ízesítve vagy pikáns csatníval, fűszeres szósszal kínálják. Egyszerű vendégváró falatka, ízletes éhségűző, akár pompás sörkorcsolya. Érdemes megkóstolni 🙂

Hozzávalók:
- 100 g száraz hántolt sárgaborsó
- 1-2 darab apróra vágott zöld csili
- 1 teáskanálnyi frissen pirított és zúzott római kömény
- 1-2 teáskanálnyi édesköménymag vagy ánizsmag
- 1 nagyobb lilahagyma apró kockákra vágva
- 1 csokornyi apróra vágott friss kapor
- 1 nagy csokornyi vékonyra szeletelt friss spenót
- 1 teáskanálnyi zúzott fokhagyma és gyömbér
- kb. 1 teáskanálnyi só
- fekete só (kalá namak) a meghintéshez
- 1-2 evőkanálnyi csicseriborsóliszt
- kb. 1 liter olaj a sütéshez
A feltüntetett mennyiség 12 darab bara elkészítésére elegendő.




- A száraz hántolt sárgaborsót mossuk meg, és áztassuk be hideg vízbe legalább 6 órára. Én este szoktam beáztatni, és másnap délután készítem.
- Másnap a megdagadt borsóról öntsük le a vizet, és mossuk meg még egyszer. Öntsük egy szűrőbe, és hagyjuk állni 15 percet, hogy minél több víz csepegjen le róla.
- A lecsepegtetett sárgaborsót késes aprítóval zúzzuk finom péppé. Ha túlságosan száraz és darabos lenne, adjunk hozzá egy kis vizet, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan vizes, mert akkor a pogácsák sülés közben megrepedeznek.
- A pépesített borsóhoz adjuk a többi hozzávalót: lilahagyma, spenót, kapor és fűszerek. Majd kézzel óvatosan, de alaposan keverjük össze a masszát. Kóstoljuk meg. Ha kell, sózzuk meg bátran, ne ijedjünk meg a mennyiségtől és az intenzív ízektől. A kész keverékből készítsünk kb. 1 cm vastag, 5-6 cm átmérőjű pogácsákat. Csak ezután kezdjünk hozzá a sütéshez. Ha nem állna össze a massza, 1-2 evőkanálnyi csicseriborsóliszt hozzáadásával formázhatóvá válik.
- A bőséges mennyiségű olajat egy wokban forrósítsuk fel, majd vegyük a lángot alacsonyabbra. Próbaként egy pici darabot csúsztassunk az olajba. Ha a keverék pillanatok alatt az olaj felszínére úszik és buborékok alakulnak ki körülötte, akkor az olaj megfelelő hőmérsékletű, csak ezután helyezzük a pogácsákat az olajba. Ne kevergessük, legyünk türelmesek. A pogácsákat csak azután fordítsuk meg, amikor az egyik oldaluk már megsült. A sütés oldalanként kb. 4 percet vesz igénybe. A barák akkor tökéletesek, amikor ropogós pirosra sültek.
- Vegyük ki őket az olajból, csepegtessük le és szórjuk meg fekete sóval. Még melegen (de nem forrón!) simán vagy ízletes zöld vagy paradicsomos csatníba mártogatva fogyasszuk, úgy az igazi. Jó étvágyat!!!
További indiai ételek és italok receptjeit ITT találjátok.

Kedves Olvasó! Köszönöm a látogatást, gyere máskor is, hogy megint mesélhessek neked Indiáról. Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartsd meg magadnak az élményt, oszd meg bátran másokkal is.
A legújabb bejegyzéseket és további indiai érdekességeket a blog Facebook oldalán is olvashatsz itt: Mesélj nekem Indiáról
Szerzői jogvédelem. A blogban megjelent írásokat, recepteket és fotókat szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az írásos engedélyem nélkül máshol közzétenni, valamint sajátként feltüntetni tilos. Ez alól kivételt képez, ha csak a blogban megjelent írás első egy-két sorát tüntetik fel, majd a folytatásért a blogra kattintva jut el az olvasó! Amennyiben más forrást nem jelölök meg, a történetek, receptek és fotók saját szellemi termékeim.
Keleti receptek - ételek, italok Észak-India bara Benáresz harapnivaló meg kell kóstolni recept sárgaborsó sörkorcsolya snack tea mellé vada veg
Nagyon képszerű leírás, odavarázsolt engem is a helyszínre, érezni véltem az illatokat és ízeket is! Remek blog! 🙂
KedvelésKedvelés
Kedves Cecília! Köszönöm szépes a kedves szavakat 🙂
KedvelésKedvelés